Go Back
Lussebullar

Lussebullar

Lussebullar – ett måste till advent, lucia och jul.
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 55 minuter
Måltid Fika
Kök Traditionellt
Portioner 35 st

Ingredienser
  

  • 2 pkt saffran
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk vatten
  • 50 g jäst
  • 5 dl rumsvarm 3% mjölk
  • 175 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 13-14 dl vetemjöl

Pensling och garnering

  • 1 st ägg
  • 1 dl russin

Instruktioner
 

  • Stöt gärna saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret. Lägg därefter saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
  • Skär smöret i tärningar.
  • Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
  • Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
  • Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
  • Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla (för 1 sats). Tryck i russinen.
  • Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
  • Låt dig väl smaka!