Recept på rabarbermarmelad

Rabarbern är en mångsidig och härligt syrlig grönsak som ofta används i söta sammanhang. När vårsolen börjar värma och den knallröda rabarbern skjuter i höjden, vet vi att det är dags för att njuta av dess unika smak. Ett klassiskt sätt att förlänga rabarbersäsongen är att göra marmelad. Rabarbermarmelad är en klassiker på det svenska frukostbordet och ett underbart sätt att bevara sommarens smaker. I denna artikel kommer vi att gå igenom hur du gör din egen rabarbermarmelad, steg för steg.

Förberedelser inför rabarbermarmeladen

Att laga rabarbermarmelad är inte alls svårt, men det är några förberedelser som kan vara bra att tänka på. För det första är det viktigt att välja rätt sorters rabarber. Välj helst unga och fasta stjälkar med en livlig röd färg, eftersom de ger marmeladen en vacker färg och en fyllig smak. Även om de grönare stjälkarna går bra att använda så kommer marmeladen att bli mer åt det bruna hållet i färgen. Rengöring av stjälkarna är också viktigt. Skär bort och kassera blad och rotdel, dessa delar av rabarbern ska inte konsumeras då de innehåller oxalsyra i högre koncentrationer som inte är bra för kroppen. Tvätta rabarberstjälkarna noga under rinnande kallt vatten och torka dem sedan med en ren kökshandduk eller hushållspapper. En annan viktig del av förberedelsen är att sterilisera de burkar som marmeladen ska förvaras i. Detta garanterar att marmeladen håller sig längre och minimerar risken för mögel och bakterietillväxt.

Ingrediensers roll i marmeladtillverkningen

Vid tillverkning av marmelad är det få ingredienser som behövs, men de spelar alla en betydande roll för slutresultatet. Huvudingrediensen är självklart rabarber. Mängden rabarber varierar beroende på hur mycket marmelad du vill göra, men en vanlig utgångspunkt är ungefär 1 kg rabarber för att producera ungefär 1 liter marmelad. Socker är den andra huvudingrediensen i marmelad, och det fungerar inte bara som smaksättare utan också som konserveringsmedel. Det hjälper även till att sylta frukten och ge marmeladen en fin konsistens. Vitsocker är vanligast, men vissa recept kan även använda brunsocker eller råsocker för extra karaktär. Pektin är en naturlig förtjockningsmedel som kan finnas i kommersiella marmelader och hjälper till att hinna få marmeladen att stelna. Det är inte alltid nödvändigt att tillsätta pektin eftersom rabarber innehåller naturligt pektin, speciellt när de är unga. Även citronsaft tillsätts ofta i rabarbermarmelad. Citronens syra hjälper till att balansera sötman från sockret, och höjer också marmeladens gelébildande förmåga genom att reglera marmeladens pH-värde.

Steg för steg – så kokar du rabarbermarmeladen

För att koka rabarbermarmelad behöver du en stor, tjockbottnad kastrull för att undvika att marmeladen bränns vid. Följande är en grundläggande steg-för-steg-guide:1. Börja med att skära rabarbern i små bitar, cirka 1-2 centimeter tjocka, beroende på hur pass grov eller finstrukturerad marmelad du önskar. 2. Lägg rabarbern i kastrullen och strö över sockret. Låt sockret dra ut saften ur rabarbern i cirka 30 minuter, vilket skapar en naturlig vätskegrund för tillagningen. 3. Tillsätt eventuellt pektin enligt anvisningar på förpackningen, om du valt att använda detta. Rör om ordentligt. 4. Koka upp blandningen på medelhög värme och rör om då och då. När det börjar koka, slå ner värmen så att marmeladen sjunker till en jämn och svag sjudning. 5. Skumma av eventuellt skum som bildas på ytan. Skummet är inte skadligt, men kan göra marmeladen mindre estetiskt tilltalande. 6. Låt marmeladen sjuda tills den når önskad konsistens. Du kan testa om marmeladen är färdig genom att placera en liten klick på en kall tallrik och dra ett streck igenom med en sked. Om marmeladen inte rinner ihop direkt, är den klar. 7. Häll sedan upp marmeladen i de förberedda, steriliserade burkarna. Förslut genast med lock, vänd upp och ner för att öka vakuumeffekten och låt sedan svalna helt.

Förvaring och användningsområden för marmeladen

När marmeladen har svalnat bör den förvaras på en sval, mörk plats för att bibehålla kvaliteten. Efter öppnandet ska marmeladen förvaras i kylskåp och konsumeras inom ett par veckor. Rabarbermarmelad är mångsidig och kan användas på flera olika sätt, inte bara som pålägg på brödet till frukosten. Marmeladen passar utmärkt som fyllning i kakor och tårtor, som smaksättare i yoghurt eller kesella och är perfekt att använda som en aminnlig syrlig kontrast mot rika desserter. Den kan även lyfta en enkel vaniljglass till nya smakhöjder. Nu har du grunderna för att göra din egen rabarbermarmelad. Lycka till och njut av smakerna från den svenska våren och sommaren året runt!

Lämna en kommentar