
Lussebullar
Lussebullar – ett måste till advent, lucia och jul.
Ingredienser
- 2 pkt saffran
- 2 dl strösocker
- 2 msk vatten
- 50 g jäst
- 5 dl rumsvarm 3% mjölk
- 175 g smör
- 0,5 tsk salt
- 13-14 dl vetemjöl
Pensling och garnering
- 1 st ägg
- 1 dl russin
Instruktioner
- Stöt gärna saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret. Lägg därefter saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
- Skär smöret i tärningar.
- Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
- Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
- Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
- Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla (för 1 sats). Tryck i russinen.
- Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
- Låt dig väl smaka!