Heta köttfärsbiffar i krämig sås – så enkelt!

Let’s cut to the chase – köttfärsbiffar är en klassiker som aldrig går ur tiden. Denna ös på smaker och krämighet gör att de passar perfekt för både vardags- och helgsmåltider. Med ett enkelt köttfärsbiffar recept kan du snabbt tillaga en rätt som både är nyttig och smakrik. Idag ska vi kika på hur du gör heta köttfärsbiffar i en krämig sås, samt tips för servering och variation.

Förberedelser

Att laga dessa köttfärsbiffar är en enkel historia. Här är vad du behöver för att komma igång:

  • 500 gram köttfärs (nöt eller blandfärs)
  • 1 dl ströbröd
  • ½ dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 riven gul lök
  • 2 riven vitlök
  • 1 tesked salt
  • 1 tesked svartpeppar
  • 3 matskedar finhackad persilja
  • Smör (för stekning)

För såsen behöver du:

  • 200 gram champinjoner (eller valfri svamp)
  • 1 riven gul lök
  • 2–3 matskedar vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 matsked kalvfond
  • Salt och peppar efter smak

Så här gör du biffarna

Nu ska vi börja med själva köttfärsbiffarna. Det är lättare än du kanske tror:

  • Blanda ströbröd, mjölk, ägg, riven lök, riven vitlök, salt, peppar och finhackad persilja i en bunke. Låt blandningen svälla i ca 5 minuter.
  • Fördela blandningen i 8 lika stora delar och forma dem till biffar. Att skölja händerna i lite vatten hjälper till att forma biffarna lättare.
  • Hetta upp smör i ett stekjärn och bryn biffarna runt om tills de har en fin gyllenbrun färg.

Förbered såsen

Medan biffarna steker kan du förbereda såsen:

  • Ansa svampen och dela den i mindre bitar. Skala och finhacka löken.
  • Hetta upp smör i en stekpanna och fräs lök och svamp tills de är blanka och mjuka.
  • Pudra över vetemjöl, rör om och häll därefter i vatten, grädde och fond. Låt allt sjuda i ca 5 minuter.
  • Lägg i biffarna i såsen och låt dem sjuda samman i 8–10 minuter tills de känns klara. Smaka av med salt och peppar.

Serveringstips

Det är dags att njuta av dina köttfärsbiffar! Servera dem gärna med kokt potatis eller klyftpotatis. Vergnas med lingon och kanske en klick gräddfil för att bryta av den krämiga såsen. Tänk också på att denna rätt går utmärkt att variera.

Du kan funktionsanpassa din sås genom att tillsätta olika örter eller byta ut svampen mot exempelvis spenat eller zucchini. Varför inte också prova med kycklingfärs istället för nötfärs? Ditt köttfärsbiffar recept är grundsläkt där du kan experimentera och ha kul!

Nu är det bara att sätta igång och njuta av dessa fantastiska köttfärsbiffar i krämig sås – så enkelt och så gott!

Näringsinformation

Enligt uppskattningar innehåller en portion (250 gram) av dessa köttfärsbiffar i krämig sås cirka 705 kalorier, 58,75 gram fett, 12,15 gram kolhydrater och 32,1 gram protein. En perfekt rätt för både muskelbyggare och familjemiddagar!

Så ta fram stekpannan, samla ingredienserna och laga dessa härliga köttfärsbiffar med krämig sås. Du kommer inte att ångra dig!

Lämna en kommentar