Recept på Bananbröd med nötter

Bananbröd hamnar i en spännande gränslandet mellan söt och matig, och ger ett perfekt tillfälle att använda övermogna bananer som annars kanske skulle gå till spillo. Lägger man till nötter i ekvationen får man en saftig, näringsrik variant som är lika god till frukost som till fika.

Vad du behöver för att baka bananbröd

För att baka ett bananbröd behöver du ingen särskild utrustning. En enkel skål för att blanda ingredienserna, en form för att baka brödet och såklart en ugn. Det klassiska är att använda en avlång brödform men den som vill kan lika gärna använda en rund form.

Val av rätt nötter

Några vanliga alternativ är valnötter och pekannötter, men egentligen fungerar vilken nöt som helst. Valet av nöt kan du också använda för att variera smaken. Du kan till och med blanda flera olika sorters nötter om du vill ha lite omväxling.

Ingredienser för bananbröd med nötter

Här följer en enkel recept för bananbröd med nötter:

– 3 övermogna bananer
– 2 ägg
– 2 dl socker
– 3 dl vetemjöl
– 1 tsk bakpulver
– 1 tsk vaniljsocker
– 1/2 tsk salt
– 1 dl valfria hackade nötter
– 1 dl smält smör

Steg-för-steg guide för att baka bananbröd

1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Skala och mosa bananerna i en skål.
3. Tillsätt äggen och sockret och rör om väl.
4. I en annan skål, kombinera mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt.
5. Lägg den torra blandningen i bananblandningen och blanda tills allt är väl kombinerat.
6. Rör i de hackade nötterna.
7. Smält smöret och rör in det i blandningen.
8. Häll smeten i en smord form och baka i ugnen i ca 60 minuter, eller tills en provsticka kommer ut ren.

Tips för bästa möjliga resultat

För att få bästa resultat kan du tänka på följande tips:- Använd verkligen övermogna bananer. De ger mer sötma och en fylligare banansmak än de som precis blivit mogna.- Prova med olika nötter. Valnötter ger en lite bitter ton, medan cashew eller mandel ger en mildare smak.- Håll koll på brödet i ugnen. Det ska bli saftigt inuti men samtidigt ha en fin, krispig yta. Stick in en provsticka i mitten av brödet för att se om det är klart.- Låt brödet svalna helt innan du skär upp det. Det hjälper till att hålla det mjukt och saftigt.

Sådär, nu är du redo att baka ditt alldeles egna bananbröd med nötter! Njut av ditt bakverk tillsammans med en kopp te eller kaffe. Du kommer att märka att den hemgjorda versionen är överlägset butiksköpta varianter. Lycka till!

Lämna en kommentar