Recept på Kladdkaka med vaniljsås

Kladdkaka är en klassisk svensk efterrätt som har blivit populär över hela världen. Den är känd för sitt kladdiga och chokladiga inre, vilket gör den till en älskad favorit hos de flesta chokladälskare. Och vad kan vara bättre än att servera kladdkaka tillsammans med en len och krämig vaniljsås? I denna artikel delar vi med oss av ett fantastiskt recept på kladdkaka med vaniljsås som kommer att imponera på dina gäster.

Ingredienser

För att göra kladdkakan behöver du följande ingredienser:- 200 gram smör- 200 gram mörk choklad- 4 ägg- 2 ½ dl strösocker- 2 dl vetemjöl- 1 tesked vaniljsocker- En nypa saltFör att göra vaniljsåsen behöver du följande ingredienser:- 4 dl mjölk- 1 vaniljstång- 4 äggulor- 1 dl strösocker- 2 matskedar vetemjöl

Gör såhär

1. Förberedelse

Börja med att förbereda ugnen. Sätt ugnen på 175 grader och smörj en rund form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter) med smör eller olja, och pudra den med lite vetemjöl. Detta kommer att förhindra att kladdkakan fastnar i formen.

2. Smält chokladen och smöret

Bryt chokladen i mindre bitar och smält den tillsammans med smöret i en kastrull på låg värme. Rör om kontinuerligt så att det inte bränns. När smöret och chokladen har smält helt, ta kastrullen från värmen och låt det svalna något.

3. Blanda ägg och socker

I en separat skål, vispa ägg och socker tills de blir ljust och fluffigt. Detta tar vanligtvis några minuter med en elvisp. Det är viktigt att vispa ordentligt för att få en luftig konsistens på kladdkakan.

4. Tillsätt chokladblandningen

När ägg och socker är väl vispad, tillsätt den avsvalnade chokladblandningen och rör om försiktigt tills allt är väl blandat.

5. Blanda torra ingredienser

I en annan skål, sikta vetemjöl, vaniljsocker och salt tillsammans. Blanda sedan de torra ingredienserna ordentligt.

6. Blanda alltihop

Tillsätt de torra ingredienserna till chokladblandningen och rör om försiktigt tills allt är väl blandat. Se till att inte överröra, eftersom det kan påverka kladdighetens konsistens.

7. Grädda kladdkakan

Häll smeten i den förberedda formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter. Gräddningstiden kan variera beroende på ugnen, så var noga med att hålla koll på kladdkakan under tiden. Den ska vara fast runt kanterna och lite kladdig i mitten när den är klar.

8. Gör vaniljsåsen

Medan kladdkakan gräddas kan du förbereda vaniljsåsen. Häll mjölken i en kastrull och skrapa ur fröna ur vaniljstången och lägg både fröna och stången i mjölken. Värm mjölken på medelhög värme tills den nästan kokar, och ta sedan bort kastrullen från värmen.

9. Vispa äggulor och socker

I en separat skål, vispa äggulor och socker tills det blir ljust och fluffigt, precis som du gjorde för kladdkakan.

10. Tillsätt mjölet och mjölkblandningen

Tillsätt vetemjölet och rör om tills det är väl blandat. Häll sedan i den upphettade mjölken i en tunn stråle under vispning. Se till att blanda ordentligt för att undvika klumpar.

11. Värm såsen

Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm på låg värme under omrörning tills såsen börjar tjockna. Se till att inte koka såsen, eftersom äggulorna kan skära sig.

12. Servera kladdkakan med vaniljsås

När kladdkakan är klar, låt den svalna något innan du tar bort den från formen. Servera sedan kladdkakan tillsammans med den lena vaniljsåsen. Du kan välja att servera kladdkakan antingen varm eller kall, och strö gärna lite florsocker på toppen för extra dekoration.

Summering

Nu har du ett fantastiskt recept på kladdkaka med vaniljsås som du kan använda för att imponera på dina gäster eller bara för att unna dig själv. Kladdkakan är en enkel och läcker efterrätt som passar perfekt till alla tillfällen. Den krämiga vaniljsåsen ger en underbar kontrast till den kladdiga chokladkakan, och tillsammans skapar de en smakexplosion i munnen. Så varför inte prova detta recept och njuta av en riktigt god svensk klassiker?

Vanliga frågor

Hur länge håller kladdkakan?

Kladdkakan kan hålla upp till 3-4 dagar om den förvaras ordentligt i en lufttät behållare i kylskåpet.

Kan jag frysa kladdkakan?

Ja, kladdkakan kan frysas. För att frysa kladdkakan, låt den först svalna helt och skär den sedan i portionsbitar. Lägg varje bit i en fryspåse och frys ned. Kladdkakan kan förvaras i frysen i upp till 3 månader. Tö ut kladdkakan i rumstemperatur innan servering.

Kan jag använda mjölkchoklad istället för mörk choklad?

Ja, du kan använda mjölkchoklad istället för mörk choklad om du föredrar en mildare och sötare smak. Det kan dock påverka kladdkakans intensiva chokladsmak.

Vad kan jag servera istället för vaniljsås?

Om du inte gillar vaniljsås eller vill prova något annat, kan du servera kladdkakan tillsammans med vispad grädde, vaniljglass eller färska bär. Det finns inga strikta regler när det gäller att välja tillbehör till kladdkakan, så var kreativ och använd det du tycker om!

Kan jag använda olja istället för smör?

Ja, du kan använda olja istället för smör i kladdkakan. Använd samma mängd olja som smör (200 gram) och se till att använda en neutral smaklös olja för att inte påverka kladdkakans smak.

Går det att använda glutenfritt mjöl till kladdkakan?

Ja, du kan använda glutenfritt mjöl istället för vetemjöl i kladdkakan om du behöver eller föredrar en glutenfri variant. Det finns speciella glutenfria mjölsorter som kan ersätta vetemjölet i samma mängd.

Kan jag göra kladdkakan i en annan form?

Ja, du kan göra kladdkakan i en annan form om du inte har en rund form med löstagbar kant. Använd en fyrkantig eller rektangulär form istället och justera gräddningstiden efter formens storlek och höjd.

Hur kan jag få min kladdkaka extra kladdig?

Om du älskar extra kladdig kladdkaka kan du minska gräddningstiden med några minuter. Håll noga koll på kladdkakan under gräddning för att undvika att den övergräddas. Den ska vara fast runt kanterna men fortfarande lätt kladdig i mitten när den är klar.

Kan jag använda extra ägg för att få en högre kladdkaka?

Ja, du kan prova att lägga till ett extra ägg i kladdkakesmeten för att få en högre och mer luftig kladdkaka. Detta kan dock påverka kladdkakans konsistens och struktur, så var försiktig med att inte överdriva mängden ägg.

Går det att använda andra smaksättningar i kladdkakan?

Ja, du kan prova att tillsätta olika smaksättningar i kladdkakan för att variera smaken. Exempelvis kan du lägga till hackade nötter, apelsinzest, kokos eller kanel i smeten för att få olika smaksensationer.

Finns det några alternativ för att göra vaniljsåsen utan ägg?

Ja, om du vill göra vaniljsåsen utan ägg kan du använda en äggfri vaniljsåsblandning eller göra en sås på basis av majsstärkelse istället. Det finns många recept online som visar hur man kan göra en äggfri vaniljsås med hjälp av olika ingredienser.

Lämna en kommentar