Recept på Saffransbullar med apelsin och vit choklad

Saffransbullar med apelsin och vit choklad är ett perfekt inslag i det traditionella svenska fikat under julen. Den här unika kombinationen av smaker ger de klassiska saffransbullarna en uppfriskande twist som är svår att motstå. I denna artikel kommer vi att gå igenom steg för steg hur du gör dessa läckra bullar. Låt oss dyka in i detta recept för saffransbullar med apelsin och vit choklad.

Förbered ingredienserna

För att baka dessa saffransbullar behöver du ett antal ingredienser. De viktigaste är: mjölk, jäst, socker, smör, salt, vetemjöl, saffran, ägg, vit choklad och apelsinskal. Det är en god idé att mäta upp alla ingredienser i förväg för att göra bakningen smidigare. Det är också viktigt att alla ingredienser är av bra kvalitet eftersom detta kommer att påverka smaken av det färdiga bakverket.

De första stegen

Den första saken du behöver göra är att smälta smöret och tillsätta mjölken till det. Blandningen bör vara ljummen, inte varm. Rör om den tills den är jämn och tillsätt sedan saffranet. Låt det stå i några minuter så att saffranet kan infusera i mjölkblandningen. Därefter löser du upp jästen i en liten mängd av denna blandning.

Bulldegen

Nästa steg är att göra bulldegen. Börja med att tillsätta sockret och saltet i mjölkblandningen, följt av jästblandningen. Rör om tills allt är ordentligt blandat. Nu är det dags att tillsätta mjölet. Gör det lite i taget och arbeta in det i vätskan tills du får en smidig deg. När degen har rätt konsistens, täck över skålen med en handduk och låt den jäsa i ungefär en timme.

Fyllningen

Under tiden degen jäser, kan du förbereda fyllningen. Smält vit choklad i ett vattenbad eller i mikrovågsugnen och rör sedan in fint rivet apelsinskal. Låt denna blandning svalna en aning innan du breder ut den på den utkavlade degen.

Bakning

När degen har jäst klart, kavla ut den i en rektangel. Bred ut choklad-och-apelsin-blandningen över degen och rulla sedan upp den från ena sidan till den andra. Skär rullen i lika stora bitar och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa på nytt i ungefär 30 minuter. Under tiden kan du förvärm din ugn till 225 grader Celsius. Innan du stoppar in bullarna i ugnen, pensla dem med uppvispat ägg för en fin yta. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 8-10 minuter. Se till att de inte bränns!

Avslutning

Och där har du det – dina egna saffransbullar med apelsin och vit choklad är klara att serveras! Dessa bullar ger en fantastisk kombination av smaker som verkligen ger dessa en speciell julkänsla. Om några av bullarna överlever första serveringen, kan de lagras i en lufttät behållare i upp till en vecka. Lycka till med bakningen och njut av de ljuvliga smakerna!

Vanliga frågor

Hur kan jag se till att mina saffransbullar blir mjuka och saftiga?

För att se till att dina saffransbullar blir mjuka och saftiga är det viktigt att vara noga med jäsningstiden. Låt degen jäsa ordentligt tills den har dubblats i storlek. Det är också viktigt att inte överarbeta degen vid tillsättning av mjölet, eftersom det kan göra bullarna sega. Håll kolla på ugnstiden, så att bullarna inte blir för torra.

Kan jag göra dessa bullar utan saffran?

Absolut, om du inte gillar eller har tillgång till saffran kan du utesluta det från receptet. Du kan istället tillsätta en tesked kardemumma för att ge bullarna en annan god smak.

Hur länge kan jag förvara saffransbullarna?

Om det finns några saffransbullar kvar efter servering kan de förvaras i en lufttät behållare i upp till en vecka. För bästa resultat är det bäst att förvara dem i rumstemperatur.

Kan jag använda mörk choklad istället för vit choklad?

Ja, självklart! Om du föredrar mörk choklad kan du absolut använda det istället för vit choklad. Vi rekommenderar att du använder en choklad med en hög kakaohalt för att ge en starkare smak.

Kan jag frysa saffransbullarna?

Ja, du kan frysa saffransbullarna. När bullarna har svalnat helt kan du placera dem i en fryspåse eller en lufttät behållare och frysa dem i upp till tre månader. När du vill äta dem, tina dem i rumstemperatur och värm dem i ugnen i några minuter för att få dem varma och färska igen.

*Bilden är endast en exempelbild och vi fixar egen bild nästa gång vi gör dessa bullar!

Lämna en kommentar